CHIHARU SHIOTA

Chiharu Shiota va néixer el 1972 a Osaka, Japó.

L’activitat de l’artista japonesa es centra principalment en el treball a partir de la performance i les instal·lacions, realitzant aquestes últimes a gran escala. L’artista treballa per una banda el cos com a element d’intervenció a les seves performances, en les quals experimenta i reflexiona sobre el vincle amb la terra, el passat i la memòria.

Altrament, Shiota és més reconeguda per les instal·lacions de grans dimensions que envaeixen l’espai expositiu, utilitzant com a mitjà connectiu llana de color negra i vermella, on sovint s’uneixen amb diversos objectes de la vida quotidiana com poden ser sabates, roba de segona mà, maletes, cadires, etc. A partir de les instal·lacions l’artista ens ajuda a reflexionar sobre qüestions vitals relacionades amb la vida i la mort, la nostra existència, l’esperança o les oportunitats que tenim en el nostre context.

Finalment, l’artista ens ajuda a conèixer la cultura oriental tot relacionant la mateixa a partir del treball que fa amb la llana vermella. En aquest cas, la el fil vermell o també anomenat “el cordó del destí” és present en la mitologia xinesa i japonesa. Així doncs, la creença ens explica com existeix un fil vermell invisible que connecta a tots aquells que estiguin destinats a trobar-se, sense importar el temps, el lloc o les circumstàncies. El fil es pot estirar o contraure, però mai trencar.


Nosaltres hem fet en primer lloc un treball introspectiu, responent preguntes com: On, com i amb qui estic connectat? On, com i què comparteixo?

Després hem dibuixat la nostra sabata  i hem escrit a la sola de les mateixes les respostes a les preguntes proposades. De manera metafòrica, a partir d’una instal·lació amb fils vermells, volem mostrar com la sola és aquell element que toca el terra i  que ens connecta en el temps i en l’espai individualment i col·lectivament. La idea és “fer visible l’invisible”.

Colònia Güell i Montcada